Affordable and Accessible Maker Learning Resources for Parents (Arabic Translation)

With the help of our newest team member Safia, we’ll be running a series of Arabic translations of our most popular blog posts. This post was originally posted on March 2nd, 2015.

سهولة باقتنائها (الجزء الأول)

Posted on March 2, 2015 by Ryan Alexander Hunt

نشر في 25 مارس 2015 ل ريان الكسندر هانت

On Friday we had a parent ask us to create a list of resources that he could work on with his daughter. This request came out of a discussion of the cost of after school classes and children’s camps. The parent in question remarked that while getting his daughter invested in learning is his top priority, as a lower-income parent he felt that many programs were inaccessible.

قام احد أولياء الامور في يوم الجمعة بطلب إنشاء قائمة من الموارد التي من الممكن أن يعمل بها مع ابنته. وقد جاء هذا الطلب بناءا على مناقشة تكلفة ما بعد الفصول المدرسية و مخيمات الاطفال. وقد تحدد من سؤال ولي الأمر ان استثمار ابنته في التعليم يعتبر من أهم أولوياته و أسسها. و باعتبار انه من ذوي الدخل المنخفض، فانه يرى أن العديد من البرامج يصعب الوصول اليها.

While the internet has made learning at home easier than ever, it’s difficult to find a good starting place. If you search for a phrase like “How to learn Arduino” you receive millions (2.2 million to be exact) hits with no clear path for getting started. This post will be the first of many exploring how parents can find accessible and affordable resources for engaging their kids in the maker movement at home.

وقد ساهم وجود الأنترنت في المنزل بجعل وسائل التعلم أسهل من أي وقت مضى. فمن الصعب العثور على مكان انطلاق جيد. وعلى سبيل المثال لا الحصر ان كنت تبحث عن عبارة “كيف تتعلم أردوينو” فستجد الملايين من المعطيات (2200000 على وجه الدقة) مع عدم وجود مسار واضح لنقطة البداية. هذا المقال سيكون الأول في كثير من الاستكشافات التي ستساعد أولياء الأمور في العثور على موارد متاحة وبأسعار معقولة لإشراك أطفالهم في حركة العمل و الابداع في المنزل.

We would love to hear about your experiences and recommendations – please share your knowledge with us in the comments below!

نحب دائما سماع تجاربكم الشخصية و توصياتكم – نرجو المشاركة بمعلوماتكم في التعليقات أدناه!

 1. DIY.org – Harness your inner scout and earn digital achievement badges through DIY.org. From beekeeping, to building costumes from cardboard, to video game development, DIY.org offers free tutorials for all levels of learners. As you complete challenges you can earn digital badges to recognize your achievement. And while some tutorials require specialized equipment (like bread boards or soldering irons), a significant number of tutorials use materials you’re likely to already have around the house.
 1. DIY.org تسخر من روح الكشافة الداخلية الخاصة بك وتعينك على اكتساب مستحقات رقمية و شارات من خلالها. فمن خلال تربية النحل أو عمل الأزياء من الورق المقوى الى تطوير لعب الفيديو، فان DIY.org تقدم دروسا مجانية لجميع المستويات من المتعلمين. و باكمال هذه التحديات فانه يمكنك كسب شارات رقمية تعترف بانجازاتك. وعلى الرغم من أن بعض هذه الدروس يتطلب معدات متخصصة مثل لوحات الخبز أو الحديد اللحام، فان عدد كبير من الدروس يستخدام المواد التي من المحتمل أن تكون بالفعل متوفرة في جميع أنحاء المنزل.
 1. Scratch Programming – Scratch is a visual programming language developed by MIT as a free way to engage children (or any learner) in programming. Since this free program is web-based, it will run on a variety of computers (Windows, Mac OS, Linux). If you want to start experimenting with Scratch, visit org.
 1. برمجة الخدش -خدشهي لغةبرمجة مرئية والتي وضعها و طورهامعهد ماساتشوستس للتكنولوجيا كوسيلةمجانيةلإشراك الأطفال(أو أيمتعلم) في عالمالبرمجة.وباعتبار أنهذا البرنامج المجانيهوقائم علىشبكة الإنترنت، فانه سيعمل علىمجموعة متنوعة منأجهزة الكمبيوتر (ويندوز،ماك، لينكس). إذا كنت ترغب فيبدء تجاربكمع برمجة خدش، عليك فقط زيارة org .
 1. Twine – We’re massive fans of Twine at the MakerBus. This free web-based or downloadable program allows people to create their own choose-your-own-adventure style stories and learn some basics of HTML coding. Like Scratch it uses a visual programming language that makes getting started fairly intuitive. Not only do people gain an introduction to HTML, Twine makes practicing literacy skills fun.
 1. نحن فريق الباص نعد من الجماهير الضخمة لبرنامج الملتف أو الجدولة. يسمح هذا البرنامج المجاني على شبكة الأنترنت، أو المسمي ببرنامج التحميل، لجميع المستخدمين بخلق و اختيار قصص مغامرات خاصة بهم و تعلم بعض أساسيات شفرة HTML. تماما مثل برمجة الخدش حيثأنه يستخدملغةالبرمجة المرئيةالتي تجعل عملية البدءبديهيةإلى حد ما.ولايقتصر الأمر علىالناس بالحصول على مقدمة لHTML، و انما برنامج الملتف أو الجدولةيجعل من ممارسةالقراءة والكتابة متعةمهارة.
 1. Google Cardboard – Create the virtual reality technology of tomorrow today using cardboard, a smartphone, and two lenses. With Google Cardboard you can create a sophisticated virtual reality headset for only a few dollars. You can make your own (instructions are found here) or buy one online for as little as $3. Using Google Cardboard users can play interactive VR games, create photo sphere pictures, and experience augmented reality. If you have an Android phone, this is a great way to get your children engaged in virtual reality.
 2. جوجلكرتون– يقوم بإنشاءتكنولوجياالواقع الافتراضي للغد و اليوم باستخدامالورق المقوى، والهاتف الذكي، واثنين من العدسات. و مع جوجلكرتونيمكنك إنشاء سماعة متطورةللواقع الافتراضيببضعة دولارات فقط. يمكنك عمل شيء خاص بك (التعليمات هنا) أوشراء واحدةعلى الانترنتلاقل من 3$. و باستخدام جوجل كرتون، يمكن لمستخدميه لعب مباريات VR التفاعلية، خلق صور المجال و الاستمتاع بتجربة حقيقية واقعة. اذا كان لديك هاتف يعمل بنظام Android، فهذه وسيلة رائعة لأطفالك لادماجهم بالواقع الافتراضي.
 1. 123D Catch – If you have a smartphone, tablet, webcam, or digital , you can use 123D Catch to create highly detailed 3D models at home using a process call photogrammetry. Photogrammetry works by taking a series of pictures of an object from different angles and stitching them together into a 3D model. 123D Catch is a free program that makes it easy to create 3D models. Once you create these models, you can even export them to a 3D-printable file format.

5.برنامج صيد 123D – إذا كان لديك هاتف ذكي، لوحة، أوكاميرا ويب، أو جهاز رقمي، فيمكنك استخدام برنامج صيد 123D  لخلق نماذج ثلاثية الأبعاد مفصلة للغاية في المنزل باستخدام عملية التصويرالمسحي. هذا التصوير المسحي يعمل من خلال اتخاذ سلسلة من الصور لكائن ما من زوايا مختلفة وحياكتها معا بنظام ثلاثي الأبعاد. برنامج صيد 123D  برنامجا مجانيا يجعل من السهل خلق نماذج ثلاثية الأبعاد. فبمجرد انشاء هذه النماذج، يمكنك حتى تصديرها لتنسيق ملف ثلاثي الأبعاد جاهز للطباعة.

 1. Raspberry Pi – If you are able to make a small investment in equipment, Raspberry Pi micro-computers are one of the best ways to get children programming and coding. Raspberry Pi’s are $35 micro-computers that can be plugged into a monitor to create an affordable and powerful computer. To learn more about getting started with Raspberry Pi, visit the resources section on raspberrypi.org. One of the most exciting applications for using Raspberry Pi’s to engage young learners is Minecraft Pi. Minecraft Pi is a free version of the popular world-building video game that runs on Raspberry Pi. Using Minecraft Pi users can alter the game world using the Python programming language. If you have a Minecraft fan at home, this can be a great way to engage them in computer programming.
 1. التوت بي – إذا كنت قادرا على جعل الاستثمارات الصغيرة في المعدات، فان أجهزة كمبيوتر توت بي المتناهية الصغر تعد هي واحدة من أفضل الطرق لحصول الأطفال على طرق البرمجة والترميز. التوت بي هي أجهزة كمبيوتر صغيرة بتكلفة $ 35 و التي يمكن توصيلها إلى شاشة لخلق جهاز كمبيوتر بأسعار معقولة وقوية. لمعرفة المزيد عن بدء العمل مع أجهزة توت بي الصغيرة ، يرجى زيارة قسم الموارد على raspberrypi.org . هذا و يعتبر ماين كرافت بي واحد من التطبيقات الأكثر إثارة لاستخدام التوت بي لدمج و انخراط المتعلمين الصغار. ماين كرافت بي هو نسخة مجانية من لعبة الفيديو الشعبية “بناء العالم” الذي يعمل على أجهزة التوت بي. كما يمكن لمستخدمين ماين كرافت بي تغير هذه اللعبة العالمية باستخدام لغة البرمجة بايثون. إذا كان لديك مروحة ماين كرافت في المنزل، فانها حقا وسيلة رائعة لإشراكهم في مجال برمجة الكمبيوتر.

Raspberry Pi computers can be purchased online or locally at ElElSu.

أجهزة الكمبيوتر التوت بي يمكن شراؤها عبر الإنترنت أو محليا في ElElSu.

Even though all of the resources mentioned in this post are either free or under $50, we recognize that they still aren’t necessarily accessible to all families. Many families in Southern Ontario don’t have access to home computers, the internet, or smartphones and many families aren’t comfortable with teaching themselves digital and online tools.

على الرغم من أن جميع الموارد المذكورة في هذا المقال إما أن تكون مجانية أو أقل من 50 دولارا، فإننا ندرك أنها لا تزال صعبة الوصول إلى جميع الأسر بالضرورة. كثير من الأسر في جنوب أونتاريو لا يستطيعون الوصول إلى أجهزة الكمبيوتر المنزلية، وشبكة الإنترنت، أو الهواتف الذكية والعديد من الأسر لم تكن لتنعم بالراحة مع تدريس أنفسهم الأدوات الرقمية والانترنت.

When it comes to accessing free resources, tools, and education, London Public Library provides excellent public programming. We are always happy to help connect families with information and guidance about ways to engage children at home – send us an email, we’ll be happy to answer your questions.

عندما يتعلق الأمر بالحصول على الموارد المجانية، والأدوات، والتعليم، فان المكتبة العامة في لندن تقدم البرمجة العامة بامتياز. نحن دائما سعداء للمساعدة في ربط الأسر التي لديها معلومات وإرشادات حول سبل إشراك الأطفال في المنزل – راسلونا على البريد الإلكتروني، وسنكون سعداء للإجابة على أسئلتكم.

If you liked this article, why not follow the MakerBus on twitter (@DHMakerBus) or like us on Facebook (/dhmakerbus)? We post some of the most creative maker projects found on the web every day. If you #getonthebus, we promise a fun ride!

-The MakerBus team

اذا أحببت هذا المقال، فلماذا لا تتبع MakerBus على تويتر @DHMakerBus أو أضغط اعجاب على صفحة الفيسبوك (/ dhmakerbus) ونحن بدورنا نعرض أكثر المشاريع إبداعا والتي يمكن أن تجدها على شبكة الأنترنت كل يوم. اذا كنت معنا على متن الباص، فاننا نعدك بمتعة الركوب.

فريق عمل The MakerBus.

One thought on “Affordable and Accessible Maker Learning Resources for Parents (Arabic Translation)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s